Zatím jste si nevybrali žádné zboží.

Registrace

Zjednodušte si další objednávání, už nikdy nebudete muset vyplňovat kontaktní údaje.
Pouze registrovaný zákazník může získat také trvalou slevu na další nákupy. Registrací do e-shopu souhlasíte s odběrem newsletteru max. 2x měsíčně.




Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné.

Lišta je uzamčena

Odemknout

Stařená piva Innis & Gunn

Receptura piva Innis & Gunn vznikla úplnou náhodou. Na začátku tohoto století oslovil pivovar věhlasný výrobce skotské whisky s velmi neobvyklou prosbou, plánoval dozrávat svoji whisky v sudech po pivu.

V dnešní době nerezových tanků  je dřevěných pivních sudů jen poskrovnu. Výrobce whisky tedy dodal jeho prázdné sudy po whisky. V Innis & Gunn je naplnili pivem a to nechali zrát. Po určité době pivo vylili a prázdné sudy dodali zpět výrobci whisky.

Po několika dodávkách kolegové z výroby zavolali, že zdaleka ne všechno pivo se vylévá. Má totiž vynikající plnou chuť a k tomu jej mají zadarmo. A to by oslovilo každého Skota. Rozhodli se tedy tímto pivem potěšit pivní nadšence ve všech koutech světa. A tak díky této neuvěřitelné náhodě máte i vy dnes možnost ochutnat jedinečnou komplexní chuť Innis & Gunn.

Přinášíme zajímavý rozhovor o staření piva v dřevěných sudech se zakladatelem pivovaru Dougalem Sharpem.

Jak byste jednoduše popsal vliv dřeva na pivo při jeho zrání?

Použití dřeva pivo zcela promění. Dodá mu celé spektrum chutí a změní pocit v ústech způsobem, který byste nikdy nedostal, pokud byste nepoužil dub. Piva zrající v sudech se vyznačují aromatickým charakteristikami, které se odvozují z dubového dřeva, jako je vanilin (aroma vanilky, cukroví) a dubové laktony (ovocná aromata – zejména broskev a kokos). Úžasné je, že poté, co přenesete pivo ze sudu do tanku, tyto dubové sloučeniny spolu mezi sebou navzájem nadále reagují a chuť a aroma se vyvíjí. Je to jako fotografie ze starého dobrého polaroidu – na počátku je prázdná, ale v průběhu času se obraz zcela vynoří.

Jak dlouho musí pivo v sudech zrát, než dosáhnete těchto chuťových změn.

Ve skutečnosti je to otázkou hodin, ale existuje spousta proměnných, které mají vliv na rychlost této chemické reakce. Druh použitého dubu je jedna z nich. Americký dub reaguje velmi rychle na rozdíl od dubu francouzského. Intenzita vypálení sudu má také velký vliv. Pokud a v jaké míře je sud před použitím vypálen, rozhoduje o rychlosti průniku piva do dřeva a jejich vzájemné reakci.

Jak se chuť piva vyvíjí?

To je skutečně zajímavé. Když Innis & Gunn lahvujeme, všechno aroma a chuť pocházející ze zrání v dubu téměř zmizí - něco v průběhu procesu plnění do lahví mění charakteristiku našeho piva a my stále úplně nevíme co. Pivo pak zůstává v tomto stavu asi měsíc, řekněme 35-40 dní, a pak se skvělá chuť a aroma vrací. Naše pivo se tedy v prvním měsíci neuvěřitelně promění a chutě se vyvíjí i nadále v čase. Řekl bych, že naše pivo je pravděpodobně nejlepší pár měsíců poté, co bylo stočeno do lahví a zůstane to pak po celou dobu trvanlivosti, která je v případě našich piv 12 měsíců. Jak vinaři vědí, některá velká vína zrající v dubových sudech procházejí podobnou proměnou. A chuť Innis & Gunn je důsledkem stejné proměny.

Která piva jsou nejvhodnější pro zrání v dubových sudech?

Téměř všechna piva, kromě skutečně silně chmelených piv, dobře reagují na zrání ve dřevě. Chmel se ale dřevem příliš nemusí - citrus a vanilka se k sobě nijak zvlášť nehodí. To je také důvod, proč mají naše piva mají nízký obsah chmele. Ale například Innis & Gunn Toasted Oak IPA, naše pivo s největším podílem chmele, používá pouze velmi malé množství dubu. Dub v tomto případě vystupuje na pozadí a vše ostatní pochází z chmele. Je to správný britský India Pale Ale. Takže pokud vybíráte pivo vhodné pro zrání v dubových sudech, sáhněte po lehčích pivech s menším obsahem chmele, případně po Porteru nebo Stoutu. Náš Irish Whiskey Finish, který vaříme jednou ročně vždy na jaře, je vlastně stout zrající v dubových sudech po irské whisky. Až ho ochutnáte, pochopíte má slova o úžasné rovnováze mezi karamelem a čokoládou stoutu, medovou kořenitostí whiskey a vanilkou z dubu.

Mají různé druhy dřeva různý vliv na výsledný charakter zrajícího piva?

Určitě mají. Sudy po bourbonu propůjčují typické vanilkové a karamelové charekteristiky. Před pár lety jsme uvařili sezónní pivo a nechali ho zrát v sudech vyrobených z Canadian Black Cherry (botanicky Střemcha pozdní, Prunus serotina). A výsledkem bylo pivo s jemnými třešňovými tóny, které získalo také cenu na International Beer Challenge v roce 2013.

Jaký je nejoblíbenější druh dřevěných sudů pro zrání piva? Jsou to vždy po sudy whisky?

Zdaleka nejpopulárnější jsou sudy vyrobené z bílého amerického dubu (American White Oak), který se také nejčastěji používá ke zrání destilátů. Pro zrání piva jsou naprosto nevhodné nově vyrobené sudy. Obsahují příliš taninu a ostatních látek, které by pivo učinily nepitelným. Pro zrání piva se hodí sudy již alespoň jednou použité a těch je většina po americké whisky a bourbonu. Destiláty totiž z nových sudů vytáhnou spoustu látek, které sládci nemají příliš v lásce. Dosud se nám nepodařilo dostat se k použitým sudům z francouzského dubu, takže je před námi ještě spousta aromat a chutí čekajících na prozkoumání. Ještě jsem také nezkoušel naše pivo nechat zrát ve vinných sudech. Ale to mi k pivu nesedí. Vždy jsem byl názoru nemíchat hrozny a obilí. Ale počkám si na výsledek.

Zkusili jste pro staření piva někdy nějaký druh dřeva, který se vůbec ale vůbec neosvědčil?

Nikdy.

Kdo jiný se zabývá zráním piv v dubových sudech? Máte nějaké oblíbené?

Existuje řada pivovarů v USA i zde ve Velké Británii, kde si občas zaexperimentují se zráním piv ve dřevě. Ale nikdo se zrání piva nevěnuje tolik, jako my.

Dá se určit pivovar, který se o trend zrání piva v sudech zasloužil nejvíce?

To je řečnická otázka, že (smích)? Pivo zrající v sudech samozřejmě existovalo už před založením Innis & Gunn, ale nikdo pro tento speciální druh piva neudělal více. Pivovary se zráním experimentovaly v době, kdy jsme přišli v roce 2003 na trh. Nicméně my jsme vynalezli způsob, jak toto unikátní pivo vařit ve velkém a zpřístupnit ho tak široké veřejnosti. To nás zásadně odlišuje od ostatních pivovarů.

Co vás nejvíce překvapilo na zrání piva v sudech?

Vzpomínám si na první ochutnávku našeho piva Original. To je něco, co si budu pamatovat navždy. Víte, mě stále udivuje, jak silný vliv má zrání v sudech na výsledné aroma a chuť našeho piva. Nikdy předtím jsem pivo zrající v sudech neochutnal a ta chuť byla a je naprosto nezapomenutelná.

Má na zrání vliv velikost sudů?

Určitě, velikostí sudů je mnoho a těch názvů - barrel, keg, butt, tun, vat, drum, hogshead, firkin. Ani si je všechny nepamatuji. Nicméně platí, čím větší sud, tím menší možnost interakce s pivem a menší vliv na výsledný charakter piva.

Má na výslednou chuť a aroma vliv, jestli je pivo lahvováno nebo stočeno do sudů?

Naprosto a kategoricky říkám ne. Pro naše pivo platí stejné aroma, stejná chuť.

Dostali jste chuť na jeden (nebo víc...) Innis & Gunn? Vyberte si z naší nabídky na e-shopu a poznejte chuť skotského piva z dřevěných sudů!

Slovník pivních pojmů vám osvětlí všechny neznámé pojmy z celého pivního světa.

Zákaznická podpora

728 315 963
Volejte kdykoliv během
Po – Pá v čase 10:00 – 18:00

Rádi Vám pomůžeme s výběrem
piva prostřednictvím e-mailu
přes náš kontaktní formulář.

Nebuďte pod obraz!

Jednou za měsíc vám budeme posílat zajímavosti a novinky z pivního světa. Stačí jen zadat váš e-mail. 

  • Naši
    partneři

  • IN TIME
  • British Chamber Of Commerce

Osobám mladším 18 let alkohol neprodáváme!

„Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.“