Lišta je uzamčena
OdemknoutPokud je pivo naléváno do správné sklenice tak se jeho barva, vůně a chuť se mění, oční receptory se naladí a očekávání roste. Skryté rozdíly se stávají zřetnými, barvy jasnějšími, a požívání piva se jednoduše stává lepším a komplexnějším zážitkem.
Vědecké studie prokazují, že tvar skla má vliv na rozvoj a udržení pěny. Proč je to důležité? Pěna vytvořená během nalévání působí jako síť pro zadržení mnoha nestálých látek obsažených v pivu. Jedná se především o sloučeniny, které se odpařují z piva aby vytvořily jeho aroma, například chmelové silice: jsou to také všechny druhy vedlejších produktů kvašení jako příklad lze uvést ovocné estery, koření nebo jiné prvky, kde každý z nich je v určitém poměru typický pro daný pivní styl. Pivní sklo tedy podporuje držení pěny v určitých úrovních, které jsou potřebné pro pravý rozvoj vlastností různých pivních stylů. Z tohoto důvodu tedy při vychutnávání piv z našeho e-shopu nevystačíte pouze s typickým českým kriglem.
Jaké sklo tedy použít? Odpověď může být často velmi nesnadná. V Evropě je typické, že každý pivovar produkuje spolu s konkrétním pivem i sklenice, které jsou k jeho konzumaci určeny. Není dost dobře možné vlastnit sklenice všech značek, přicházíme proto tedy s krátkým návodem, jak zvolit správnou sklenici dle stylu piva, které máte připraveno ke konzumaci.
Sklenice tulipánového tvaru je v horní části vykrojená tak, abychom mohli do sklenice zabořit hlavu, nasát vůni a dosáhnout toho nejlepšího senzorického zážitku.
Výhody: udržuje krásnou pěnu a uzavírá je ve sklenici.
K jakým pivním stylům? Quadrupel, Belgian pale ale, Belgian dark ale.
Majestátní sklenice, která je často zdobená stříbrem či zlatem. Její stopka je velmi robustní. Sklenice tohoto typu jsou navrženy tak, aby byly schopny udržovat pěnu o výšce 2 cm. Tato sklenice je typická především pro trapistická piva.
Výhody: krásná sklenice, navržená tak, aby udržela co nejlépe pěnu a zároveň vybízela k pití plnými doušky.
K jakým pivním stylům? Belgian dark ale, Blond, Dubbel, Tripel.
Nic se nevyrovná servírování pšeničného piva v původní bavorské sklenici. Tyto elegantní vysoké tenkostěnné sklenice nechají vyniknout překrásné barvě piva a umožňují vznik načechraná pěny, tak typické pro tento pivní styl. Častým nešvarem při servírování je umisťování citrónu na okraj. Zapomeňte na něj, zničí Vám pěnu.
Výhody: Vyrábí se na konkrétní velikost a množství pěny, aby v pivě uzavřela banánové a další ovocné chutě a aromata spojená se stylem.
K jakým pivním stylům? Hefeweizen, Kristalweizen, Dunkelweizen, Weizenbock.
Robustní, velký, s rukojetí. Krigl se vyrábí v mnoha velikostech a tvarech. Výhodou je, že s kriglem můžeme "na zdraví" cinkat s větší jistotou než s ostatními typy skla, aniž bychom jakkoli ohrozili jeho životnost. Německy se využívají také názvy Seidel - znamená hrnek, nebo Stein - kámen což je ekvivalent, který tradičně představuje krigl opatřený víkem. To bylo zavedeno k zabránění vniku much do piva během dob černého moru.
Výhody: Přímo vybízí k napití. Je velmi odolný.
K jakým pivním stylům? Ležák, IPA, Hellesbock, Oktoberfestbier, Roggenbier, Vídeňský ležák.
Typicky vysoké, štíhlé a zúžené sklo ve tvaru trubky. Zachycuje jiskřivou barvu a dokáže uchovat pěnu. Pohár je evropské sklo použitelné nejenom pro ležáky se stopkou.
Výhody: Dobře viditelná barva, jasnost a karbonatace. Podporuje stálost pěny.
K jakým pivním stylům? Ležák, Vídeňský ležák, Bock.
Téměř válcovitá sklenice s mírným zúžením a širokým hrdlem.
Výhody: Snadno se z ní pije, je dobře skladovatelná.
K jakým pivním stylům? Stout, Porter, English pale ale.
Slovník pivních pojmů vám osvětlí všechny neznámé pojmy z celého pivního světa.
728 315 963
Volejte kdykoliv během
Po – Pá v čase 10:00 – 18:00
Rádi Vám pomůžeme s výběrem
piva prostřednictvím e-mailu
přes náš kontaktní formulář.
Staň se 751. fanouškem
Pivních klenotů na Facebooku.
Jednou za měsíc vám budeme posílat zajímavosti a novinky z pivního světa. Stačí jen zadat váš e-mail.
Osobám mladším 18 let alkohol neprodáváme!
„Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.“